Guide til grundig rengøring

I disse hjemsendelses tider har vi pludselig noget tid til overs, som vi måske ikke havde før. Vores weekender er ikke fyldt op med sociale angementer, og vi skal ikke planlægge nogle fester, middagsselskaber eller børnefødselsdage. Dette kan være en god undskyldning for at give kontoret eller hjemmet en ordentlig grundig rengøring. Når hverdagen vender tilbage igen kan det være svært at nå det hele selv, og så kan det være en rigtig god ide at hyre et rengøringsselskab til at holde en god hygiejne, men hvorfor ikke give dem et godt og rent udgangspunkt? Denne guide kan selvfølgelig også bruges hjemme i dit private hjem, og selvom rengøring umiddelbart kan virke som en sur tjans, så kan det faktisk blive en god familie aktivitet med god musik og god stemning.

Hovedrengøring

Både i dit hjem og på din arbejdsplads, bør man lave minimum 2 grundige hovedrengøringer om året. Det er vigtigt med en god hygiejne, og hvis dit hjem eller dit kontor generelt er pænt og rent, så kan den daglige rengøring klares nemt.

Lav en to do liste

Det er en god ide at lave en to-do liste. Den kan være mere eller mindre udførlig. Hvis du laver hovedrengøring sammen med familien, så kan det være en god ide at dele punkterne op i flere små punkter, så hver person kan krydse en opgave af når den er fuldført. Det er dejligt at se punkterne blive krydset af et efter et.

Ryd op og smid ud

Start med at rydde grundigt op. Her snakke vi ikke om almindelig overflade oprydning, men grundig oprydning i alle skabe og skuffer, under sengen, på hylderne osv. Smid de ting ud som du ikke længere bruger, eller giv dem til genbrug. Og sørg for at tørre grundigt af inden du sætter tingene på plads igen.

Luft

Det er en god ide at gøre hovedrent på en solskinsdag hvor der ikke kommer noget regn. Så kan du nemlig hænge dine dyner, madrasser, puder, tæpper osv. udenfor så de kan blive luftet godt igennem. Hvis du har gulvtæpper så bør du også hænge dem ud og banke dem godt igennem, så du får slået alt støvet ud. Sørg også for at åbne alle døre og vinduer i huset eller på kontoret, så der kan strømme masser af frisk luft igennem alle rum.

Oppefra og ned

Når du skal gøre rent, så start oppefra og arbejd dig ned. Dette er smart, fordi det støv du tørrer af oppefra, kan falde ned på gulvet, og når du så rengøre gulvet til sidst, så får du alle støvrester med. Sørg for at trække alle møbler til side så du kan støve af i alle kroger og hjørner, og under alle møbler. Du drømmer ikke om hvor meget skidt og snavs der gemmer sig under sofaer, reoler, senge osv. Husk at tørre alt af, også billedrammer, spejlrammer og stikkontakter. Hvis du har gardiner så skal de en tur i opvaskemaskinen, og hvis du har persienner, så er det vigtigt at hver enkelt del af persiennen tørres grundigt af. Når du er kommet ned i gulvhøjde, så start med at støve alle paneler af, og til sidst kan du støvsuge og vaske gulvene. Når du skal vaske gulve er det vigtigt at du tager hensyn til det materiale som gulvene er lavet i, når du vælger sæbe. Husk også at følge anvisningerne omkring mængde af vand og sæbe.

Rengøring af toilettet

Toiletrengøring fortjener sit helt eget afsnit, fordi rengøringen her er utrolig vigtig og skal gøres på den rigtige måde. Du bør lave en hovedrengøring af dit toilet og badeværelse, oftere end resten af huset, fordi her samles der rigtig mange bakterier. Husk at du aldrig må bruge den samme klud på hele badeværelset. Du skal bruge en klud til toilettet, en klud til håndvasken, og en anden klud til resten af overfladerne. Sørg for at rengøre hele toilettet. Nede i kummen, rundt på cisternen og rundt i alle hjørner. Husk også at rengøre bagved toilettet, da der samler sig meget støv her. Toiletrens skal stå og ”virke” i ca. en time nede i toilettet, før du rengøre med en toiletbørste. På denne måde har toiletrensen tid til at opløse bakterier og skidt. Sørg også for at rengøre alle rør og revner der gemmer sig på et badeværelse. Du skal også huske at rense dit brusehoved og din vandhane. Det kan være en god ide at skille disse ting ad, så du kan lægge de små dele i blød, og rengøre dem 100%. Når du skal rengøre dine afløb, så er den bedste metode at hælde et par skefulde bagepulver ned i afløbet, og derefter kogende vand.

Husk køleskabet

Det er også vigtigt at dit køleskab får en grund hovedrengøring. Start med at tømme køleskabet fuldstændig. Du kan med fordel pakke dine madvarer ned i et par køletasker, eller samle dem og pakke dem grundigt ind i dyner, som kan holde på kulden. Dette er også en fin anledning til at smide de madvarer ud der ikke længere kan spises. 

Tag nu alle hylderne ud og rengør dem grundigt. Hele køleskabet skal tørres af indvendigt. Der kan gemme sig flere bakterier end du måske lige tror. Det kan være nødvendigt at bruge en vatpind så du kan komme ned i alle revner i køleskabet. Når du stiller madvarerne ind igen, så prøv at lave et overskueligt system, med pålæg på en hylde, frugt i en skuffe, grøntsager i en anden skuffe osv.

Henrik Lindegaard fra BYRO

Dette blog indlæg er udarbejdet af Henrik Lindegaard, hl@byro.dk, Telefon 719 99 719

K

Kontakt os

Publicere artikel

Mangler du en artikel? Kontakt os og få et uforpligtende tilbud på publicering af en artikel. 

©byro A/S | Asylvej 13, 1. sal, DK-6400 Sønderborg | byro@byro.dk | +45 719 99 719 | Datapolitik