Lakrids

Lakrids er utrolig populært i Danmark, og den danske Lakridskonge Johan Bülow har gjort lakrids til en hel videnskab, og en yderst delikat spise herhjemme der sættes på bordet hvis det virkelig er selvforkælelsestid. Hans sortiment byder på alt fra lakridskugler med chokolade, lakridskugler der er rullet i hindbærstøv, almindelig saltlakrids, blød lakrids og meget andet. Vi er også et af de få lande der elsker saltlakrids, og hvis folk fra andre lande får et stykke dansk saltlakrids i munden skærer de grimasser som aldrig før, mens vi bare nyder den salte smag. Johan Bülow har endda en produktlinje med navnet Skeleton Shake, der skulle være “så supersalt at det giver dig kuldegysninger”, det er vidst kun i Danmark at det kan blive it hit, og det er det! Vi bruger dog også lakrids i alt muligt andet end søde sager. Lakrids bruges i bagværk, chokolade, brød, madlavning og meget andet. Lakrids er også meget velbrugt i naturmedicin og før vi brugte lakrids i slik blev lakridsen brugt når man f.eks. havde ondt i halsen. 

Hvor kommer lakrids fra

Lakrids kommer fra saften fra rødderne der sidder på planten “Glycyrrhiza glabra”. Denne plante vokser i Nordafrika og over Mellemøsten, og hen til Kina. Det er også i dette bælte man finder de ældste beviser på brugen af lakrids. De første tegn på lakrids er fra 2300 år f.Kr. fødsel. Beviserne for dette finder man i en nedskrivelse fra Kinas kejser Shen Nung. Her blevet lakridsen beskrevet som en magisk plante der “genskaber ungdomskraft til aldrende mænd”. Da man åbnede den Egyptiske farao Tutankhamons grav, fandt man også lakridsrod sammen med andre kostbarheder, så dette beviser virkelig at lakrids var højt beundret. 

Græsk medicin

Man ved også at lakrids var en del af mange kure i det gamle Grækenland. Her blev lakridsen især brugt til at behandle hoste og ondt i halsen, og dette er noget vi har holdt fast i helt op til nutidens medicin. Her er lakrids nemlig en meget almindelig ingrediens i hostesaft. Det har nemlig vist sig at lakrids både er hostestillende, og har en antiinflammatorisk funktion. Mange halspastiller indeholder også lakrids. 

Lakrids som slik

Det er først i 1800 tallet at lakrids begyndte at blive brugt som slik, og her var det Italien, Frankrig og Spanien der lagde ud. I Danmark var det Ga-Jol der først solgte lakridsprodukter der mindede om dem vi ser i dag. De hårde gajolpastiller blev solgt til at bruge mod hæshed og smerte i halsen, og blød lakrids blev brugt som slik til børn. Sidenhen begyndte Galle og Jessen at producere vingummi og lakrids. I 1962 blev Høghs lakrids opkøbt og blev til Pingvin Lakrids som stadig er et populært mærke nu. 

Spis i moderate mængder

Selvom lakrids smager fantastisk, og det er meget nemt at komme til at spise stykke efter stykke, så er det vigtigt at man spiser lakrids i moderate mængder. For meget lakrids kan nemlig give mavesmerter og en oppustet mave. Der er også forskning der tyder på at et for stort forbrug af lakrids, over en længere periode, kan give forhøjet blodtryk. Forskning har vist at hvis du spiser 50 gram lakrids hver dag i fire uger, kan din blodtryk stige. Dette betyder dog ikke at du skal være bange for at spise slik, bare du ikke gør det alt for meget, men sådan er det jo med de fleste søde sager.

 

 

Henrik Lindegaard fra BYRO

Dette blog indlæg er udarbejdet af Henrik Lindegaard, hl@byro.dk, Telefon 719 99 719

K

Kontakt os

Publicere artikel

Mangler du en artikel? Kontakt os og få et uforpligtende tilbud på publicering af en artikel. 

©byro A/S | Asylvej 13, 1. sal, DK-6400 Sønderborg | byro@byro.dk | +45 719 99 719 | Datapolitik